Kuchnia na słono

Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką

To danie chodziło za mną dwa tygodnie, aż w końcu musiałam je zrobić! Idealne na kolację, mały głód lub przystawkę. Świetnie pasuje do wina, więc można przygotować takie krewetki na romantyczną kolację. 

Potrzebujecie:

  • 225 g krewetek (vannamei)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • suszone peperoncino

Wykonanie:

  1. Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić z jelit (małe, czarne kreski).
  2. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i wrzucić czosnek. zamieszać i smażyć przez kilka chwil.
  3. Wrzucić krewetki. Smażyć około minuty z dwóch stron. Dodać posiekaną drobno pietruszkę. Wrzucić resztę masła. Zamieszać i trzymać na ogniu, aż masło się rozpuści. W międzyczasie wlać oliwę z oliwek. 
  4. Ściągnąć z ognia i posypać szczyptą soli. Dodać peperoncino. 
  5. Przełożyć na talerz. Podawać z bagietką. 

You Might Also Like