na słono

Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Mój tata twierdzi, że najlepsze dania powstają wtedy, gdy improwizujemy. Tak było też w tym wypadku, bo gdy zabierałam się za gotowanie nie wiedziałam, jaki będzie tego finał. Wrzucałam na patelnię wszystko to, co miałam w lodówce. I mimo niewielkiej ilości składników powstało pyszne, a przede wszystkim szybkie danie. „Czyszczenie lodówki” jest naprawdę bardzo fajne. Tak samo fajne jak to danie, które jest bardzo sycące, a dzięki przyprawom i boczkowi – wyraziste i aromatyczne.

Porcja dla dwóch osób:

Potrzebujecie:

  • 1/2 opakowania makaronu świderki/penne
  • 1/2 opakowania śmietanki 30% (około 125 ml)
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1/2 średniej cukinii
  • 150 g/200 g boczku wędzonego
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)

Wykonanie: 

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Boczek pokroić na małą kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażać.
  3. W tym samym czasie pokroić cukinię na małe półksiężyce. Dorzucić do boczku. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć przez kilka minut.
  4. Do boczku i cukinii wlać śmietankę. Wymieszać. Po chwili wrzucić serek mascarpone i porządnie wymieszać. Poczekać chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, papryką ostrą, ziołami prowansalskimi, dużą ilością pieprzu, papryki słodkiej oraz czosnkiem granulowanym. Ponownie wymieszać.
  5. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i wymieszać wszystko razem.

 

You Might Also Like