na słodko Wielkanoc

Mini babeczki do święconki

Szczerze Wam powiem, że po upieczeniu tych babeczek mam ogromny problem. Nie wiem, które w tym roku wylądują na wielkanocnym stole i koszyczku – te czy babeczki piaskowe, które są już na blogu (przepis). Te mini babeczki są idealne do święconki (jestem przeciwnikiem tych kupnych, które w ogóle nie przypominają wielkanocnych babek). Są delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam! Moje kolejne ulubione 🙂

Potrzebujecie:

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki migdałów
  • aromat śmietankowy

Wykonanie: 

  1. Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat śmietankowy oraz mleko. Całość wymieszać za pomocą miksera.
  2. Ubić białka (z odrobiną soli) na pianę.
  3. Białka dodać do przygotowanej wcześniej masy. Wymieszać delikatnie (już ręcznie, bez użycia miksera).
  4. Do foremek wsypać płatki migdałów, a następnie wlać przygotowane ciasto (około 3/4 wysokości).
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 20 minut lub „suchego patyczka”.
  6. Po upieczeniu od razu odwrócić foremki (jeśli macie takie jak ja) i odłożyć na dobre 10/15 minut. Dopiero wtedy wyciągnąć z foremek.

You Might Also Like