Kuchnia na słodko

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

Karnawał w pełni, więc smażmy i pieczmy jak najwięcej słodkich pyszności! Na blogu znajdziecie już churros, domowe donaty z piekarnika, a także gniazdka/pączki wiedeńskie. Tym razem przygotowałam mini pączki na serku homogenizowanym. Są przeurocze, malutkie, puszyste i mięciutkie. Ku mojemu zaskoczeniu, zrobiłam je w ekspresowym tempie (o wiele dużej trwało wietrzenie całego mieszkania… :D).

Potrzebujecie:

  • 1 serek homogenizowany
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Serek homogenizowany wymieszać z jajkami. Dodawać stopniowo mąkę, następnie cukier, ocet oraz sól. Wszystko mieszać ręcznie (ręka trochę boli, ale składniki bardzo szybko uzyskają oczekiwaną, gęstą konsystencję).
  3. Do garnka wlać olej i rozgrzać go.
  4. Za pomocą łyżeczek formować kształt kulek i kłaść na olej. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  5. Pączki odłożyć na ręcznik papierowy, w który wsiąknie nadmierna ilość tłuszczu.
  6. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like