Kuchnia na słodko

Mocno czekoladowe babeczki

Jedne z fajniejszych i smaczniejszych babeczek. Są mocno czekoladowe – z każdej ich strony czuć zapach kakaowca, a ten kolor? Poezja! Idealne na szybkiego „małego głoda” na słodkie. Wystarczy wymieszać składniki w misce i wrzucić do piekarnika.

Potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 0,5 czekolady, np. mlecznej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao.
  2. W osobnej misce wymieszać jajko, olej oraz mleko.
  3. Suche składniki wymieszać razem z mokrymi.
  4. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. I lekko przestudzoną dodać do masy.
  5. Całość mieszać jedynie do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić nawet bez użycia miksera. Na końcu dodać pokrojoną na małe kawałki mleczną czekoladę.
  6. Ciasto nałożyć do foremek na 3/4 wysokości.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 25 minut.

Inspiracja: ciastkozercy.pl

 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like