na słodko

Muffinki dyniowe

Sezon na dynie trwa! Nie trzeba z niej przygotowywać tylko zupy, ale można dodawać do różnego rodzaju deserów. Mi ta druga opcja bardzo się spodobała, ponieważ dzięki puree z dyni, wypieki nabierają pięknego, żółtego koloru. Moje muffinki dyniowe przybrały iście jesienną postać – są z dodatkiem orzechów włoskich, czekolady i oczywiście dyni. Będą też fajnym przysmakiem na halloweenowy wieczór. 🙂

Potrzebujecie:

  • 400 g mąki (jeśli ciasto będzie zbyt lejące – dodajcie jeszcze trochę)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki puree z dyni (przepis tutaj)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść orzechów włoskich

krem czekoladowy:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie: 

Muffinki:

  1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady, orzechów i puree z dyni) na muffinki miksować na jednolitą masę. Pod koniec dodać puree z dyni i miksować jeszcze przez kilka chwil.
  2. Do ciasta dodać posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszać ręcznie.
  3. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości.
  4. Piec w 180oC przez około 20 minut.

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mascarpone utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać cukier puder, esencję oraz roztopioną czekoladę. Wymieszać.
  3. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  4. Schłodzonym kremem udekorować ostudzone muffinki. Na koniec można oprószyć posiekanymi orzechami.

Przepis na krem czekoladowy od
www.ooomnomnomnom.blogspot.com.

muffinki dyniowe

Jesienne słodkości! Sposób na dynię 2015 Sposób na dynię 2015Halloween


You Might Also Like