Kuchnia na słodko

Muffinki orzechowe z kremem orzechowym

Kupiłam jakiś czas temu masło orzechowe, które leżało w spiżarce i tak naprawdę nie miałam koncepcji, co z nim zrobić. Aż w końcu wpadłam na pomysł muffinek orzechowych z kremem orzechowym, tak – orzechy razy dwa, a w sumie razy trzy, bo dekoracją są fistaszki.

Potrzebujecie:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na krem:

  • 100 ml kremówki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka rozgniecionych fistaszków

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku.
  2. Wlać mleko i cukier wanilinowy. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, na końcu dodać masło orzechowe. Wymieszać na gładką masę.
  3. Ciasto przelać do foremek. Piec w 200oC przez około 20 minut.
  4. Muffinki odstawić do ostudzenia.
  5. Schłodzoną kremówkę ubić.
  6. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Dodać do kremówki i wymieszać na gładki krem.
  7. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Posypać fistaszkami.

You Might Also Like

  • Może na święta, zrobię takie muffinki. U nas wszystko z masłem orzechowym znika w tempie zaskakująco-szybkim 😉