Kuchnia na słodko

Najlepsze ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą

Jedliście kiedyś ciasto dyniowe? Jeśli tak, to zapomnijcie o nim! To jest prawdziwy sztos! Puszyste, delikatne, pełne smaków i kolorów. Z dodatkiem żurawiny i czekolady. Prawdziwe jesienne ciasto, które musicie choć raz przygotować (ale dam rękę sobie uciąć, że zrobicie też kolejny raz).

Potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki puree z dyni (niepełna szklanka)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • cynamon (ilość według gustu, można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść świeżej żurawiny
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie:

  1. Ciepłe masło przełożyć do misy miksera i zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Kiedy składniki się połączą, dodawać po jednym jajku. Jedno jajko – miksować – jedno jajko i tak dalej.
  3. Dodać puree z dyni. Masa może nie być do końca jednolita, ale mąka połączy wszystkie mokre składniki.
  4. Do maślano-jajecznej masy dodać mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem (jeśli używacie). Miksować tylko do połączenia składników.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
  6. Czekoladę podzielić na małe kostki. Każdą z nich pokroić jeszcze na cztery.
  7. Na ciasto wyłożyć umytą i osuszoną żurawinę oraz kawałki czekolady. Można lekko je wcisnąć do ciasta.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 45 minut. Wszystko zależy od Waszego piekarnika. W niektórych nawet przez godzinę może piec się ciasto. Dobrym wyznacznikiem będzie tzw. suchy patyczek. Ciasto nie może być wilgotne.

You Might Also Like