na słodko

Najlepsze drożdżówki z budyniem i owocami

Wyglądają jak ze sklepu, ale w smaku są sto razy lepsze! Puszyste i bardzo delikatne ciasto, do tego budyń, który uwielbiam w ciastach i oczywiście owoce. Tutaj jest pełna dowolność. Mogą być borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, jagody etc, co tylko chcecie. To są najlepsze drożdżówki, jakie zjecie. Zobaczycie, pokochacie ich smak tak samo jak ja. 🙂

Przepis na około 13 drożdżówek

Potrzebujecie:

  • 500 g mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g owoców (u mnie przeważały borówki nad malinami)

kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać do miski.
  2. Mleko delikatnie podgrzać w garnku, odlać do małej miseczki 2 łyżki. Do garnka z mlekiem dodać margarynę wraz z cukrem i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  3. W dwóch łyżkach mleka rozpuścić drożdże z cukrem (niepełna łyżeczka).
  4. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce.
  5. Do mąki wlać po kolei: rozpuszczoną margarynę, jajka i drożdże. Ciasto zagnieść. Zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  6. Odstawić w ciepłych miejscu do wyrośnięcia.
  7. W tym czasie przygotować budyń. Wymieszać (w małej miseczce lub kubku) budyń z dwoma łyżkami cukru i sześcioma łyżkami mleka.
  8. Resztę mleka (przeznaczonego na nadzienie) zagotować w rondelku. Kiedy zacznie się gotować – dodać budyń. Jeszcze raz zagotować, dokładnie mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  9. Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić.
  10. Z wyrośniętego ciasta, odrywać małe części i formować  kulkę. Następnie ją rozwałkować, nałożyć na środku 1-2 łyżki budyniu oraz owoce. Boki ciasta zwijać jakbyście zawijali pierogi. Na końcu posypać kruszonką.
  11. Piec w 180oC przez około 15-20 minut (do czasu, aż boki drożdżówek ładnie się zarumienią).
  12. Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

2 Comments

  1. Marta

    Właśnie zrobiłam, wyszły przepyszne, choć ciasto z przepisu było nieco za rzadkie i potrzebowało troszkę więcej mąki 😀

    • Oczywiście, jest taka opcja, mogłam w sumie zaznaczyć w przepisie. Trzeba wyczuć ciasto, jego konsystencję i w razie konieczności skorygować. Ale cieszę się, że smakuje 🙂

      Pozdrawiam, serdecznie

Leave a Reply

Theme by Anders Norén