Boże Narodzenie Kuchnia

Najlepszy domowy barszcz bez zakwasu

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez dwóch potraw – pierogów oraz barszczu czerwonego. O tych pierwszych opowiem w osobnym wpisie, skupmy się na najlepszej świątecznej zupie. Domowy barszcz, który zawsze przygotowuje babcia jest lekko pikantny, o pięknym kolorze i cudownym smaku buraków. Bardzo wyrazisty, wyróżnia się na tle innych potraw, trudno o nim zapomnieć! Spróbujcie, tym bardziej, że jest robiony bez zakwasu. Zdążycie go przygotować kilka dni przed świętami. W sumie można rzec, że to taki barszcz last minute :).

Potrzebujecie: 

  • około 4 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina kwasku cytrynowego (do smaku, na wyczucie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Buraki pokroić na mniejsze plastry i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tak aby były zakryte) i zostawić na pół dnia.
  2. Dodać obraną cebulę, marchewkę, czosnek, sól, trochę kwasku cytrynowego (dzięki niemu zupa nie straci koloru). Można dodać również pietruszkę.
  3. Gotować przez 1 godzinę/ 1,5 godziny. Odstawić.
  4. Na następny dzień wyjąć wszystkie warzywa. Przyprawić barszcz pieprzem. Dodać łyżeczkę masła. Całość wymieszać i odstawić.
  5. Podawać z uszkami lub pasztecikami.
Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like