Kuchnia na słodko

Napoleonka

Bardzo proste i tanie ciasto, które możecie ekspresowo przygotować nawet godzinę przed wizytą gości lub gdy dopadnie Was nagła ochota na coś słodkiego.

Potrzebujecie:

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (możecie dać więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Jeden blat ciasta francuskiego wyłożyć na spód ciasta. Drugi zaś luźno na większą blachę, by łatwo można było go chwycić.
  2. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200oC przez około 12-15 minut. Gdy ciasto ładnie się zarumieni, odłożyć do ostudzenia.
  3. Przygotować masę. Ugotować budyń w 600 ml mleka. Dodać dwie łyżki cukru. Ściągnąć z ognia, gdy masa będzie dość gęsta. Odstawić do ostudzenia.
  4. Ubić na sztywno śmietankę 30%.
  5. Gdy budyń ostygnie, zmiksować go na puszystą masę. Następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać, ale już ręcznie. Gdy składniki się połączą, wyłożyć na spód ciasta francuskiego i przykryć drugim blatem.
  6. Posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki, by się ciasto schłodziło.

You Might Also Like