Kuchnia na słodko

Nocna owsianka z mrożonymi owocami

Hit, na który każdy może sobie pozwolić. Koniec z wymówkami, że nie macie czasu, by zrobić rano śniadanie. Do takiej owsianki możecie dodać jakiekolwiek dodatki. Ja postawiłam na sos z mrożonych owoców, ale może to być prażone jabłko, mus jabłkowy, pestki grantu lub cokolwiek innego.

Potrzebujecie:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • mrożone owoce (u mnie truskawki i jagody)
  • 1 – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Do miseczki wsypać płatki owsiane. Zalać mlekiem. Dodać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na blat w kuchni na całą noc.
  2. Następnego dnia podgrzać owsiankę, ale ważne by nie gotować. Dodać miód. Wymieszać.
  3. W tym samym czasie do garnka wrzucić owoce. Ilość według uznania, ale nie ma potrzeby, by dużo ich dawać. Dosłowne kilka truskawek i dwie łyżki jagód.
  4. Owoce gotować do czasu, aż się rozmrożą i puszczą soki. Po tym czasie zasiągnąć mąką: wsypać mąkę i energicznie mieszać, by nie powstały grudki.
  5. Owsiankę przełożyć do miski. Polać gotowym sosem z mrożonych owoców.

You Might Also Like