na słono przetwory

Ogórki w zalewie curry

Kolejna propozycja na przetwory, które docenicie szczególnie w okresie zimowym. Nie wiem, czy przepadacie za takimi dodatkami do obiadów, ale ja jestem nauczona, by do niedzielnej porcji mięsa i ziemniaków mieć też jakiegoś ogórka lub buraczki. Te spokojnie możecie wykorzystać do dań mięsnych, ale także mogą być przekąską do zakrapianej imprezy. Mówię Wam, goście docenią takie swojskie ogóreczki do wódki. 🙂

Potrzebujecie (z tej porcji wyjdą 2 słoiki 0,5 l)

  • ogórki (na 0,5 l słoik wchodzi około 3-4 ogórków)
  • 0,5 l wody
  • 1 szklanka octu (10%)
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżeczki curry
  • przyprawy (na jeden słoik): 1 łyżeczka białej gorczycy, gałązka kopru, kilka „piórek” cebuli, 2 ziela angielskie, ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i curry. Wymieszać i całość zagotować.
  2. Ogórki wyczyścić, pokroić na pionowe „ósemki” (ćwiartki ogórka jeszcze na pół).
  3. Do wyparzonych słoików wrzucić gorczycę, koper, cebulę, czosnek, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie. Pionowo ułożyć pokrojone ogórki. Pamiętajcie, by były ciasno wepchnięte.
  4. Zalać ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Mocno zakręcić.
  5. Pasteryzować przez około 5 minut od zagotowania się wody.
  6. Po pasteryzacji odwrócić słoiki. Przełożyć chłodne i ciemne miejsce.

You Might Also Like