Po ogórkach kiszonych są moim, ulubionym „zielonym przetworem”. Co roku przygotowuję z mamą kilka takich słoiczków, by jesienią i zimą delektować się tym smakiem. Idealne jako przystawka do obiadu, a także przekąska do mocniejszych trunków wieczorową porą. 🙂

Potrzebujecie:

  • 2 kg ogórków
  • 2 łyżeczki soli
  • ząbki czosnku, liście chrzanu, koper, ziarna pieprzu i ziele angielskie

na zalewę:

  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • 1 i 1/4 szklanki octu
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • niecałe 5 łyżek płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć i pokroić w jedno centymetrowe kawałki. Osolić. Wymieszać i zostawić na około 2 godziny.
  2. Składniki na zalewę zagotować w garnku.
  3. Przed włożeniem ogórków do słoików odlać wodę.
  4. Do słoików włożyć jeden ząbek czosnku, liść chrzanu, gałązkę kopru, 3-4 ziarenka pieprzu i 1-2 ziela angielskie. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą.
  5. Pasteryzować przez około 5 minut (czas liczymy po zagotowaniu się wody).
  6. Po pasteryzacji, słoiki odwrócić.