Kuchnia na słodko Wielkanoc

Orzeźwiająca babka cytrynowa

Aromatyczna, orzeźwiająca babka z dodatkiem skórki cytrynowej i soku z cytryny. Polana lukrem i posypana wiórkami kokosowymi, delikatnie przełamując w ten sposób smak. Pięknie się prezentuje i myślę, że będzie świetnym dodatkiem tych kolorowych świąt, bo… jak wiadomo – królowa (świąt) jest tylko jedna.

Potrzebujecie:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • lukier (ciepłe mleko plus cukier puder)
  • wiórki kokosowe (do posypania)

Wykonanie:

  1. Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać suche składniki (mąki i proszek do pieczenia) ze skórką cytrynową. Na końcu wlać margarynę oraz sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.
  3. Przelać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Przygotowanym lukrem polać babkę, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.

You Might Also Like