Kuchnia na słono

Pappardelle z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Przygotowywanie obiadów późną porą mobilizuje do kreatywnego i szybkiego  gotowania. Na ten makaron miałam ochotę już od dawna, powtarzając codziennie, że w końcu go zrobię. I zrobiłam. Pappardelle z suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.

Przepis dla 2 osób

Potrzebujecie:

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g sera pleśniowego (blue)
  • suszone pomidory (ilość wg uznania)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
  2. Szpinak podsmażyć na patelni, przyprawić solą. Dodać kawałeczki sera pleśniowego. Poczekać aż się roztopi i dodać śmietankę. Wymieszać, przyprawić porządnie pieprzem i trzymać do czasu, aż składniki się połączą. Tylko uwaga! Śmietanka nie może się zagotować.
  3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem ze szpinakiem, a na końcu ułożyć suszone pomidory i kawałki sera pleśniowego.

You Might Also Like