Kuchnia na słono

Papryki faszerowane kuskusem i warzywami

Nie wiem dlaczego tak rzadko je robię. Zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. I mimo że przez lata znałam tylko tę jedną wersję, teraz zdecydowanie wolę papryki faszerowane kuskusem i warzywami. Jest bardzo aromatyczna, lekka, ale sycąca. Musicie spróbować!

Potrzebujecie:

  • 2 papryki czerwone lub żółte
  • 200 g kuskus
  • 1/3 kostki sera feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • natka z pietruszki
  • 4 plasterki białej mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Papryki umyć, odciąć „kapelusz” i oczyścić w środku.
  2. Kuskus przesypać do miseczki i zalać wodą lekko ponad nią. Odłożyć na kilka minut, aż wchłonie wodę.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory na mniejsze części, tak samo zrobić z oliwkami. Fetę zaś pokroić w małą kostkę.
  4. Do miski z kuskusem wrzuć ser feta, suszone pomidory, cebulę, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki (jedna łyżka). Całość przyprawić solą i pieprzem. Skropić 2-3 łyżkami oleju. Wymieszać.
  5. Farsz włożyć do papryk. Na wierzchu ułożyć po dwa plasterki mozzarelli. Przykryć „kapeluszem”.
  6. Piec w 190oC przez około 40 minut – do czasu, aż będą miękkie papryki.

You Might Also Like