na słodko

Pavlova z borówkami

Moja ukochana beza… Tym razem w wersji mini, ponieważ zrobiłam ją tylko z trzech białek. Do tego krem mascarpone i borówki. Słodki przysmak w sam raz na lato! 🙂

Potrzebujecie:

  • 3 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:

  • 1/2 opakowania kremówki (około 100 ml)
  • 1/2 opakowania serka mascarpone (około 120 g)
  • 150 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do posypania)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175oC.
  2. Białka (z szczyptą soli) ubić mikserem.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
  3. Na dużą blachę położyć papier do pieczenia. Narysować na nim mały okrąg (ułatwi to zachowanie odpowiedniego kształtu bezy) i wyłożyć białka.
  4. Włożyć blachę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150oC. Piec przez 80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie wyciągać bezy. Zostawić ją do całkowitego wystygnięcia.
  5. Kremówkę ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać serek mascarpone.
  6. Na ostudzoną bezę wyłożyć krem. Na wierzch ułożyć borówki i posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like