Kuchnia na słono

Pieczone udka kurczaka bbq

Przyznam się, że średnio przepadam za pieczonymi udkami. Potrzebowałam jakiegoś delikatnego twista, by dodać świeżości. Pomyślałam więc o barbecue, który tak bardzo przecież lubię. Do sosu należy dodać także miód, który fajnie się skarmelizuje podczas pieczenia i doda chrupkości.

Przepis na 4 porcje

Potrzebujecie:

  • 4 udka kurczaka
  • 3/4 szklanki gęstego sosu bbq
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/3 szklanki miodu
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

Wykonanie:

  1. Przyprawy wymieszać w małej miseczce. Zaleć oliwą z oliwek. Wymieszać.
  2. Udka umyć, osuszyć i oczyścić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Mięso wysmarować przyprawami wymieszanymi z oliwą z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190oC.
  4. W tym czasie uszykować marynatę bbq. Sos wymieszać w miseczce z ketchupem i miodem do jednolitej konsystencji.
  5. Po około 40 minutach pieczenia, udka kurczaka wysmarować gotową marynatą. Piec przez kolejne 20 minut. W tym czasie miód się ładnie skarmelizuje. Podawać od razu.

You Might Also Like