Kuchnia na słono

Pieczony łosoś z sosem chrzanowym

Taki pieczony łosoś z takim sosem to poezja smaków. Pierwszy raz go jadłam na Wigilię, gdy przygotował go mój tata. Tak mi to danie zasmakowało, że musiałam je powtórzyć. Ryba jest delikatna, bardzo maślana i cytrynowa, która przełamana jest ostrym i wyrazistym sosem chrzanowym. Idealnie się wszystko balansuje. Koniecznie musicie spróbować, tym bardziej, że przygotowanie takiej potrawy zajmuje mniej niż godzinę.

Potrzebujecie:

  • około 300 g filetu z łososia
  • 2 plasterki cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: koperek

Na sos:

  • 80 g chrzanu tartego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 kostki rosołowej
  • sól i pieprz
  • 1/4 soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Przygotować sos. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Uważać, by się nie zarumieniło. Dodać chrzan, wymieszać i poczekać, aż delikatnie się podsmaży. Dodać rozpuszczoną kostkę rosołową, a potem śmietankę. Przyprawić i dodać sok z cytryny. Wymieszać i gotować do czasu, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Rybę przekroić na pół. Każdą połówkę ułożyć skórą do dołu na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Położyć łyżeczkę masła oraz plasterek cytryny na każdy kawałek. Można dodać też trochę koperku. Następnie papier zwinąć w tzw. cukierka.
  3. Blachę z rybą zawiniętą w papier włożyć do piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 15 minut.
  4. Ściągnąć cytrynę, a rybę przełożyć na talerz i polać gorącym sosem.
Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like