Boże Narodzenie na słodko

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik – obok sernika – to podstawowe ciasto, które gości u mnie podczas świąt Bożego Narodzenia. Co roku korzystam z rodziną z tego samego przepisu, jednak tym razem wzbogaciłam recepturę o powidła śliwkowe i czekoladę. Już trochę skubnęłam – ciasto jest pyszne! Wilgotne, słodkie i mocno cynamonowe. A co najważniejsze, nie musi leżakować. Od razu po zmiksowaniu składników i upieczeniu jest gotowe do jedzenia 🙂 Przepis na blachę 20×30 cm (ja z tej porcji zrobiłam dwie gwiazdki i duży dzwonek, zdjęcia tutaj).

Potrzebujecie:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dżemu lub powideł (najlepiej śliwkowe)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka

+

  • średni słoiczek powideł śliwkowych
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

Wykonanie: 

  1. Margarynę, olej, cukier i jajka utrzeć mikserem.
  2. Do masy dodać resztę składników i całość wymieszać (mąki i mleko polecam dodawać stopniowo – po kilka łyżek).
  3. Ciasto przelać na blachę i piec w 180oC przez około 45 minut. Jeśli, tak jak ja, macie takie małe foremki – pieczcie przez około 30 minut.
  4. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Piernik przekroić na pół i wysmarować powidłami. Przykryć drugą częścią ciasta.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.

You Might Also Like