Boże Narodzenie Kuchnia na słodko

Piernik

Uwielbiam ciasta piernikowe. Wszystkie. Z powidłami, lukrem, polewą, nadziewane, wilgotne, każde. Szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale to taki banał, bo to jeden z grudniowych klasyków. Dziś mam dla Was kolejny przepis na piernika, tym razem z polewą czekoladową, a co!

Potrzebujecie: 

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu (u mnie malinowy)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać olej i dżem. Całość wymieszać.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
  3. Dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wymieszać, aż masa będzie jednolita.
  4. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej tłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub wystarczy papier do pieczenia).
  5. Piec w 180oC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżeczką oleju.
  7. Wylać na ostudzonego piernika. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi.

You Might Also Like