Boże Narodzenie na słodko

Pierniki

To są najlepsze pierniki, jakie jadłam i robiłam! Ten przepis towarzyszy mi od kilku dobrych lat. Pierwszy raz je upiekłam z moją przyjaciółką, kiedy byłyśmy jeszcze w liceum. W sumie to były nasze piernikowe początki, więc tym bardziej byłyśmy zdziwione, że wyszły one takie dobre. Od tego czasu, piekę je co roku, bo – według mnie – są najlepsze na świecie! Tylko pamiętajcie – musicie je przygotować dużo szybciej, ponieważ dopiero po kilku tygodniach będą dobre do jedzenia ( zaraz po upieczeniu będą twarde). Najlepiej je upiec, ostudzić i schować do puszki 🙂

Potrzebujecie:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny Palma
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 średni słoik miodu (może być sztuczny)
  • 1 małe opakowanie kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 i 1/2 łyżki amoniaku
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Margarynę roztopić i odłożyć, by ostygła.
  2. Amoniak rozpuścić w odrobinie zimnej wody.
  3. Kawę zalać wodą do połowy szklanki i odstawić, by ostygła.
  4. Do przesianej mąki dodać kolejno: margarynę, jajka, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon, rozdrobnione goździki, amoniak, proszek do pieczenia i esencję kawową ( przelać kawę przez sitko). Wyrobić ciasto (do czasu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą).
  5. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc lub na dwie godziny do zamrażalnika.
  6. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać foremkami wzorki (jeśli będzie się przyklejać do blatu – podsypywać mąką).
  7. Piec w 180oC przez około 15 minut (przy wyciąganiu sprawdźcie spód pierniczków – jeśli mają ładny brązowy kolor i są lekko twarde od dołu to znaczy, że są gotowe).

ja z piernikami

 

Przepis na lukier znajdziecie tutaj:

 

You Might Also Like