Kuchnia na słono

Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem grzybowym

Te placki ziemniaczano-dyniowe z sosem grzybowym są must have tej jesieni! Musicie je zrobić, ponieważ są to typowe smaki jesienne. Polecam na leniwe, weekendowe obiady, kiedy nie musicie się spieszyć i macie czas, by przygotować to danie. Prawdziwa moc kolorów i smaków. I tylko w tym okresie smakuje tak wyjątkowo.

Potrzebujecie:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g dyni
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej (do smażenia)

Na sos grzybowy:

  • 25 g grzybów suszonych
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Sos grzybowy:

  1. Suszone grzyby przełożyć do miseczki i zalać wodą. Zostawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągnąć grzyby, ale wody nie wylewać.
  2. Grzyby pokroić na mniejsze części. W drobną kostkę pokroić również cebulę.
  3. Do garnka włożyć masło, poczekać się roztopi. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby, zamieszać i zostawić na kilka minut, by się delikatnie podsmażyły. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać wodą, w której były wcześniej moczone grzyby. Gotować na średnim ogniu przez około minut.
  4. Wlać śmietankę, podkręcić delikatnie ogień i gotować przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje. Dodać pietruszkę, w razie potrzeby doprawić jeszcze.

Placki ziemniaczano-dyniowe:

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (ja starłam na większych i to był błąd). Lepiej na drobnych oczkach. Przełożyć do miski i odłożyć na kilka minut. Gdy zbierze się sok – wylać go.
  2. Dynię przekroić na mniejsze części, obrać i zetrzeć tak samo jak ziemniaki. Dodać do ziemniaków.
  3. Do miski z dynią i ziemniakami dodać cebulę pokrojoną w kostkę, jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki.
  4. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Formować za pomocą łyżki, najlepiej, żeby były dość płaskie. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ja nawet lekko je przypalałam, były jeszcze bardziej chrupiące.
  5. Podawać z ciepłym sosem grzybowym.

You Might Also Like