Placuszki bananowe to pyszna i sycąca propozycja, np. na śniadanie. Mimo że banany mają w sobie bardzo dużo cukru, to warto je jeść ze względu np. zawartość potasu i magnezu. Nie namawiam Was do codziennego jedzenia takich placuszków (co jak co, ale z cukrami nie szalejmy za bardzo), ale na niedzielne, leniwe śniadanie są idealne. Jedno jest pewne – takie placuszki świetnie smakują i poprawiają nastrój.

Potrzebujecie:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 (czubata) łyżka płatków owsianych
  • 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych (ilość wg uznania)
  • olej kokosowy
  • kilka zmiksowanych truskawek

Wykonanie:

  1. Banana obrać i rozgnieść widelcem.
  2. Wbić jajko i wymieszać razem z bananem.
  3. Wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym smażyć
    placuszki bananowe na złoty kolor.
  5. Podawać z truskawkami.