Kuchnia na słodko

Placuszki na maślance z jagodami

Smak tych placuszków przebił moje ukochane pancakes. Dlaczego? Bo są równie puszyste, co amerykańskie naleśniki, ale wymagają mniejszego nakładu pracy (wszystkie składniki wymieszać ręcznie). No i trzeba przyznać, że robotę robią tutaj jagody, które obecnie bez problemu dostaniecie – i w sklepie i w lesie. Ja się z nich zakochałam, tak samo jak moi domownicy, przez których nie nadążałam piec placuszków.

Potrzebujecie:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (możecie dać nawet jedną)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g jagód
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Jajko roztrzepać w misce. Dodać maślankę i wymieszać.
  2. Dodać mąkę, cukier oraz sól. Wymieszać. Na końcu dodać sodę oczyszczoną i ponownie zamieszać. Ciasto odłożyć na około 15-20 minut.
  3. Gdy ciasto nabierze objętości – powinno trochę podrosnąć – dodać umyte jagody. Delikatnie wymieszać.
  4. Placuszki smażyć na patelni z olejem kokosowym. Nakładać po jednej łyżce i smażyć na złoty kolor.
  5. Podawać z cukrem pudrem.

 

 

You Might Also Like