Kuchnia na słodko

Placuszki owsiane

Uwielbiam placuszki. Każde i o każdej porze. Na śniadanie, czasem na obiad, kolację, ale także do pudełka na wynos, np. na drugie śniadanie. Do tego polewam syropem klonowym lub po prostu zmiksowanymi owocami. To połączenie lubię najbardziej. Treściwe placuszki na maślance i do tego, świeże, sezonowe owoce. Nic więcej nie trzeba mówić, no może to, że są bez dodatku cukru!

Potrzebujecie: 

  • 100 g płatków oswianych
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (ale zwykła pszenna też może być)
  • 150 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego (plus do smażenia)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeże owoce do podania

Wykonanie:

  1. Zmiksować w blenderze płatki owsiane na mąkę. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, maślanką i olejem.
  3. Wymieszać suche składniki z mokrymi.
  4. Patelnię wysmarować delikatnie olejem. Nałożyć dwie łyżki ciasta i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  5. Podawać z miksowanymi owocami, świeżymi owocami lub syropem klonowym.

Inspiracja: Jamie Oliver. 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like