na słodko

Placuszki z serkiem

Przepis na placuszki z serkiem homogenizowanym pochodzi z zeszytu babci. To Ona na deser (lub czasem na drugie danie po zupce :D) przygotowuje te pyszne placuszki. A są banalne jak smażenie naleśników – wszystko w proporcji 1:1. Możecie podawać je w różnych kombinacjach smakowych –  z musem jabłkowym, sezonowymi owocami, syropem klonowym lub po prostu cukrem pudrem…

Potrzebujecie:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany (200 g)
  • odrobina mleka (tu trzeba na wyczucie. Gdy masa będzie zbyt gęsta, trzeba dolać mleka i samemu wyczuć konsystencję. Mniej więcej wyjdzie tak około 1/4 szklanki)
  • tłuszcz, np. zwykły olej lub olej kokosowy (do smażenia)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Konsystencja musi być dość gęsta, jednak lejąca.
  2. Smażyć na tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.

You Might Also Like