przetwory

Powidła śliwkowe

Zaraz po dżemie truskawkowym, powidła śliwkowe są moim ulubionym rodzajem przetworów. Na kanapki, wafle, omlety, czy nawet do pierników są idealne! Trzeba im poświęcić trochę więcej czasu niż przy innych dżemach, ale smak tych powideł śliwkowych rekompensuje wszystko!

Potrzebujecie:

  • 3 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru

Wykonanie:

  1. Śliwki umyć i usunąć pestki. Wrzucić do garnka. Zasypać cukrem.
  2. Pierwszego dnia gotować przez około 1-1,5 godziny (od momentu zagotowania), co jakiś czas mieszając.
  3. Drugiego dnia gotować przez 1,5-2 godziny, co jakiś czas mieszając.
  4. Trzeciego dnia gotować przez około 1-1,5 godziny, aż powidła zgęstnieją.
  5. Jeszcze gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.

powidla-sliwkowe-2

You Might Also Like