Kuchnia na słono

Prosty makaron w sosie śmietanowym i parmezanem

Włosi w kuchni wyznają jedną zasadę: ma być prosto i smacznie. Nie kombinują, nie tracą zbyt wiele czasu, tworząc kulinarne cuda. Takie cudo poznałam we Włoszech na wakacjach. Pomyślicie – ale odkrycie. Niestety, tak czasem jest, że trudno wpaść na najprostsze rozwiązania. Makaron – włoskie muszle, otulone sosem śmietanowym z parmezanem i dużą ilością pieprzu to był prawdziwy foodporn. Kupiłam nawet specjalnie taki makaron, ale Wy możecie wykorzystać zwykłe małe muszelki, które są dostępne na sklepowych półkach u nas w Polsce.

Potrzebujecie:

  • 1/3 paczki makaronu muszelki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • parmezan (duża ilość)
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. Na patelnię wylać śmietankę. Kiedy zacznie się gotować i powstaną bąbelki, zetrzeć parmezan, duże ilości. Zamieszać. Dodać pieprz. Tutaj możecie zaszaleć i porządnie przyprawić, bo to jedyna przyprawa w tym daniu.
  3. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać, by sos otulił makaron. Na tym etapie dodać jeszcze parmezanu.
  4. Trzymać na średniu ogniu jeszcze przez kilka minut, aż makaron połączy się z sosem i zagrzeje.
  5. Przełożyć na talerz. Posypać parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

You Might Also Like