na słodko

Pudding chia z truskawkami

Zaczynam kulinarną przygodę z nasionami chia! Nasiona chia to nic innego jak szałwia hiszpańska. Zawiera w sobie bardzo dużo wartości odżywczych, m.in. przeciwutleniacze, omega-3, omega-6 oraz białko i błonnik. Co ciekawe (i najbardziej ekscytujące :D), nasiona w połączeniu z jogurtem, mlekiem, wodą etc. zwiększają swoją objętość nawet 9-krotnie! Dzięki temu dania z użyciem nasion są bardzo pożywne. Na sam początek przygotowałam banalny pudding chia z truskawkami. Idealny deser lub posiłek na śniadanie. Po zjedzeniu takiego puddingu na długo zapomnicie o głodzie. 🙂

Potrzebujecie:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej
  • garść truskawek

Wykonanie:

  1. Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać miód oraz nasiona chia. Przez około 20 minut mieszać co jakiś czas, zapobiegnie to osiadaniu nasion na dnie miseczki.
  2. Miseczkę z jogurtem i nasionami włożyć do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia zmiksować truskawki. Pudding  z truskawkami przełożyć do pucharków lub szklanek.

 

You Might Also Like