na słono

Pulpety w sosie pomidorowym

Sama się zaskoczyłam, że moje pulpety w sosie pomidorowym wyszły tak dobre. Mięso było bardzo soczyste i czuło się w nim całą gammę składników, które dodałam. Cebula, czosnek, szczypiorek i przyprawy wniosły pełno mocnych aromatów. Już od samego wąchania i patrzenia chciało się je zjeść! Do tego mocno pomidorowy sos i danie stało się idealnie 🙂

Potrzebujecie:

  • 25 dag mięsa mielonego (np. z łopatki) – z tej ilości wyszło niecałe 20 pulpecików
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kilka sztuk pomidorków cherry
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano
  • olej (do smażenia pulpetów)
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki mąki

Wykonanie:

  1. Do mięso mielonego wrzucić 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę, posiekany czosnek, pokrojony szczypiorek (zostawić trochę do sosu), jajko oraz bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Wymieszać wszystkie składniki w misce.
  2. Z przygotowanego mięsa uformować małe kuleczki. Smażyć na patelni na złoty kolor. Odstawić i odsączyć z tłuszczu.
  3. Resztę cebuli również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z oliwą z oliwek. Dodać połówki pomidorków i przyprawić słodką papryką. Smażyć przez kilka chwil.
  4. Cebulę z pomidorkami zalać  3/4 szklanki wody. Dodać koncentrat i intensywnie mieszać. Przyprawić pieprzem i oregano. Dodać resztę pokrojonego szczypiorku. Zagęścić mąką. Intensywnie mieszać do czasu, aż utworzy się odpowiednia konsystencja sosu. Na koniec dodać pulpeciki i trzymać na ogniu jeszcze przez kilka chwil.

You Might Also Like