przetwory

Puree z pieczonej dyni

Puree z pieczonej dyni jest idealne do wypieków – serników, babeczek, ciast, a także do placuszków. Jest podstawą do zupy dyniowej, ale nada się również do pierogów. W lodówce można trzymać maksymalnie do 5 dni.

Potrzebujecie:

  • dowolna ilość dyni (u mnie: 1,5 kg, wyszły dwa słoiczki)

Wykonanie:

  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową. Piec w 180oC przez około 60 minut (sprawdzenie, że jest ok: kiedy widelec wbije się bez problemu w dynię).
  2. Obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę. Kiedy będzie zbyt wodnista – odsączyć delikatnie, zostawiając trochę wody, ponieważ puree nie może być zbyt suche.
  3. Przetrzymywać najlepiej w słoiczkach w lodówce lub zamrozić. Słoiczki pasteryzować.

puree z dyni
Sposób na dynię 2015
Sposób na dynię 2015

You Might Also Like