Kuchnia na słono

Quesadilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Szybka kolacja? Quesadilla. Lunch? Quesadilla. Przekąska na imprezę? Quesadilla. To świetna propozycja dla tych, których dopadł leń, ale są głodni lub szykujecie domówkę. Przysięgam, nie narobicie się przy tym daniu. A efekt będzie zadowalający, bo jest super w smaku i można fajnie podzielić na mniejsze kawałki.

Proporcje na 2 quesadilla

Potrzebujecie:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 400 g żółtego sera gouda
  • 4 placki tortilli
  • suszone pomidory
  • olej (do smażenia)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, papryka słodka, papryka ostra

Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paski.
  2. Mięso wrzucić na rozgrzanym patelnię z olejem. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i kolendrą. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gotowe mięso odstawić.
  3. Na dużej blaszce położyć jeden placek. Ułożyć na nim połowę porcji kurczaka, sera oraz pokrojone suszone pomidory. Przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć z drugim quesadilla.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez niecałe 10 minut. W momencie, gdy rozpuści się ser, można wyłączyć.
  5. Podawać z sosem pomidorowym lub paprykowym.

You Might Also Like