Kuchnia na słodko

Rustykalna tarta z czerwonymi pomarańczami

Ostatnio bardzo modne są czerwone pomarańcze, które można dostać w wielu supermarketach. Są bardzo fotogeniczne, więc postanowiłam kupić moje „modelki”. Przy okazji oczywiście ciekawił mnie ich smak. Co z nimi najlepiej zrobić? Galette, czyli rustykalną tartę, banalnie prostą z najmniejszą ilością składników, jaka może być 🙂 Ale przecież nie będę Was zapewniać, że to szybki i pyszny przepis, bo już wiecie, że takie lubię najbardziej. Ciasto jest bardzo maślane, delikatne w smaku, a pomarańcze przełamują, dodając trochę wyrazistości.

Potrzebujecie:

  • 190 g mąki
  • 120 g masła
  • 40 g cukru
  • około 6-7 pomarańczy, odmiana moro (czerwone)

Wykonanie:

  1. Mąkę zagnieść z cukrem i masłem. Masa będzie dość lepka, można podsypać trochę mąką. Uformować kulę, włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na około pół godziny.
  2. W tym czasie obrać ze skóry pomarańcze i pokroić na plastry.
  3. Ciasto wyciągnąć i zagnieść. Jeśli ciasto nadal będzie się lepiło do rąk, podsypać mąką. Rozwałkować dość cienko w kształt koła, ale można to zrobić trochę niedbale 🙂 Na tym etapie najlepiej przenieść ciasto na blachę z papierem do pieczenia.
  4. Na środku ciasta zacząć układać pomarańcze. Zrobić najlepiej dwie warstwy owoców. Zostawić kilkucentymetrowe brzegi i zawinąć, nakładając ciasto na pomarańcze (tak jak na zdjęciach).
  5. Piec w 200oC przez około 30 minut. Ciasto musi być ładnie zarumienione. Polecam pieczenie góra-dół.

Inspiracja: fotokulinarnie.pl

 

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like