Kuchnia na słono

Sałatka z polędwiczką

Co zrobić z polędwiczką zamiast po raz kolejny podawać ją w klasyczny sposób na obiad? W sałatce! I to w bardzo ciekawej kompozycji. Z dodatkiem sera camembert i winogrona. Bardzo lubię takie połączenie.

Potrzebujecie:

  • około 200/300 g polędwicy wieprzowej
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • duża garść pomidorków
  • 1 ser camembert
  • duża garść białego lub ciemnego winogrona bez pestek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Wykonanie:

  1. Polędwiczkę pokroić na mniejsze plasterki. Lekko rozklepać. Przyprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Ważne, by zrobić to chwilę przed smażeniem.
  2. Polędwiczkę smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez chwilę, z dwóch stron i na złoty kolor. Ściągnąć z patelni i odłożyć na talerz.
  3. Ser camembert pokroić na mniejsze trójkąty. Jeśli chcecie, możecie wcześniej go podsmażyć na patelni. Ale nie jest to konieczne.
  4. Na duży półmisek lub do miski wsypać sałatę. Następnie pokrojone na pół pomidorki oraz winogrono. Dalej ser camembert, a na końcu polędwiczki.
  5. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód oraz szczyptę soli.
  6. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać z pieczywem, np. ciepłą bagietką.

You Might Also Like