Kuchnia na słono

Sałatka z wędzonym łososiem

Prosta, aromatyczna sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Bardzo ciekawa propozycja do lunch boxa. Przełamują się tutaj smaki – delikatna mozzarella i pomidorki z wyrazistą rzodkiewką i królem dania – łososiem. Jest sycąca, więc spokojnie możecie zabrać ją do pracy/szkoły lub na kolację.

Potrzebujecie:

  • 100 g wędzonego łososia
  • garść mixu sałat + garść szpinaku
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6-7 pomidorków
  • 2 czubate łyżki oliwy + sok z 1/2 cytryny + pieprz

Wykonanie:

  1. Sałatę i szpinak przełożyć do głębokiego naczynia. Polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny wraz z pieprzem.
  2. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, zaś pomidorki na połówki. Przełożyć do naczynia z sałatą.
  3. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki, podobnie zrobić z łososiem. Jeśli chcecie możecie rybę pokroić w plastry lub „poszarpać” na mniejsze, drobne kawałeczki. Również przełożyć do reszty składników.

You Might Also Like