Kuchnia na słono

Sałatka ze smażonym camembertem

Bardzo lubię tę sałatkę. Z jednej strony jest lekka, z drugiej sycąca. Kiedyś już Wam ją pokazywałam na Instagramie, ale wrzucałam na bloga. Nadrabiam zaległości! 🙂 Dodatkowo wrzuciłam podprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznik oraz orzechy nerkowca. Taka sałatka ze smażonym camembertem jest fajną opcją na ciepłą kolację. Będziecie zadowoleni, gwarantuję Wam.

Przepis na jedną porcję

Potrzebujecie:

  • porządna garść szpinaku baby
  • kilka listków rukoli
  • 1 camembert
  • pestki granatu
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej do smażenia sera
  • orzechy nerkowca, słonecznik, pestki dyni
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz

Wykonanie:

  1. Szpinak oraz rukolę umyć i porządnie wysuszyć. Przełożyć do miski.
  2. Skropić oliwą z oliwek, cytryną oraz przyprawić pieprzem. Wymieszać. Możecie też skropić sokiem z granatu.
  3.  Umyć pomidorki, przekroić na pół i ułożyć na szpinaku z rukolą.
  4. Posypać pestkami granatu, myślę, że 1/4 całego owocu wystarczy, chyba że lubicie więcej to z połówki.
  5. Camemberta zamoczyć w rozbełtanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej.
  6. Ser smażyć na rozgrzanej patelni, z dwóch stron na mocno złoty kolor.
  7. Camemberta przełożyć na deskę i przekroić na cztery, mniejsze kawałki. Ułożyć na sałatce.
  8. Orzechy nerkowca, słonecznik oraz pestki dyni podprażyć chwilę na suchej patelni. Posypać sałatkę.

You Might Also Like