Kuchnia na słono

Ser halloumi i sałatka z pieczoną papryką

Eksperymentalnie na kolację przygotowałam wegetariańską sałatkę z pieczoną papryką, podawaną ze smażonym serem feta. Mąż zaskoczony, że taka dobra, więc jak widzicie można udobruchać męża, nawet przy braku mięsa 🙂

Potrzebujecie:

  • 1 kostka sera halloumi
  • mix sałat ( w sumie najlepiej szpinak)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 kostki sera feta (choć nie musicie, jeśli nie lubicie zbyt słonego jedzenia)
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • oliwki czarne (ilość według uznania)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Wykonanie:

  1. Papryki umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze, ale nadal dość duże kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec w 190oC przez około 20 minut.
  2. Po 10 minutach dodać umyte połówki pomidorów.
  3. Po upieczeniu odłożyć papryki i je obrać. Powinna skórka ładnie odchodzić. Chyba, że lubicie skórkę to możecie zostawić.
  4. Ser pokroić na grube plastry. Smażyć na patelni grillowej na złoty kolor. Dodajcie do smażenia odrobinę oliwy z oliwek.
  5. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód oraz szczyptę soli.
  6. Na półmisek lub do miski wsypać mix sałat. Ułożyć pomidorki, pokrojone oliwki, kawałki sera feta (można ukrószyć ser rękoma) oraz paprykę. Całość polać gotowym sosem balsamicznym.
  7. Na osobnym talerzu ułożyć kawałki sera halloumi. Oczywiście, jeśli chcecie, może ser ułożyć na sałacie z warzywami.

You Might Also Like