na słodko Wielkanoc

Sernik kawowy

Trochę improwizacji w kuchni i można stworzyć pyszności. Od dawna chciałam upiec sernik kawowy, mimo że sama nie przepadam za smakiem kawy. Ku mojemu zaskoczeniu, wyszedł super choć musiał trochę siedzieć w piekarniku (co zaczęło mnie niepokoić). Jednak ostatecznie wyszedł puszysty (taki piankowy) i z mocnym akcentem kawy, która nie zdominowała w 100% całego ciasta, co mi, osobie nie pijącej kawy, bardzo odpowiada. Jestem z tego wypieku bardzo dumna! 😀
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

Potrzebujecie:

Ciasto:

  • 130 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera (wiaderko, śmietankowy)
  • 100 serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/2 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml zaparzonej (i ostudzonej) kawy rozpuszczalnej – zrobionej z 1 i 1/2 łyżeczki
  • 4-5 łyżeczek kawy (w proszku)

Wykonanie: 

  1. Margarynę posiekać. Dodać do niej resztę składników na spód. Zagnieść.
  2. Rozwałkować ciasto i przenieść na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po łyżce sera, cały czas miksując.
  5. Pod koniec miksowania dodać budyń i masło. Wlać esencję kawową i kawę w proszku. Wymieszać na gładką masę.
  6. Ubić białka na sztywną masę. Dodać do sera i delikatnie (ręcznie) wymieszać.
  7. Gotową masę przelać na ciasto. Piec w 170oC przez około 1 godzinę i 20 minut. Po 60 minutach sprawdzić patyczkiem, czy środek masy serowej jest mocno wilgotny. Jeśli tak – wydłużyć czas pieczenia. Wszystko zależy od piekarnika, mój sernik trochę czasu w piecu spędził.

Świąteczne słodkości! 2015

You Might Also Like