Kuchnia na słodko

Sernik na zimno ferrero rocher

Prawdziwy deser na bogatości z kuleczkami Ferrero Rocher. Na bazie tego słynnego przysmaku przygotowałam sernik na zimno – mocno czekoladowy, aksamitny, delikatny, z możliwością chrupania, dzięki orzechom. Do masy nie dawałam za dużo cukru, ponieważ obecność czekolady i nutelli jest już wystarczającą słodyczą. Jestem z efektu bardzo zadowolona i mam nadzieję, że ten przecudowny deser zasmakuje również i Wam.

Potrzebujecie:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (jak zwykle polecam Juliko)
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • mała garść orzechów (oczywiście polecam laskowe, ja przez przypadek użyłam włoskich, ale też były ok)
  • 3 łyżeczki nutelli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • około 9 kulek ferrero rocher

Wykonanie: 

  1. Ciastka rozkruszyć za pomocą wałka lub za pomocą blendera. Masło rozpuścić i zalać nim ciastka. Wymieszać, aż składniki się połączą (ciastka będą się lepić). Przesypać na blachę (22 cm) i uformować spód sernika. Włożyć do lodówki.
  2. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wodą. Odstawić, by żelatyna napęczniała. Następnie zagrzać w mikrofali (na 1 minutę) i odstawić do ostudzenia.
  3. Rozpuścić w kąpieli wodnej jedną tabliczkę czekolady z łyżką oleju.
  4. W misce rozmiksować twaróg. Wlać czekoladę i dalej miksować. Następnie dodać nutellę oraz cukier wanilinowy. Na koniec żelatynę i całość wymieszać na gładką masę.
  5. Masę serową przelać na kakaowy spód.
  6. Orzechy pokroić na mniejsze części i przełożyć na sernik.
  7. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
  8. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej dwie tabliczki mlecznej czekolady z 1 łyżką oleju.
  9. Ściągnąć obręcz tortownicy i polać sernik polewą czekoladową. Ułożyć kuleczki ferrero rocher. Chłodzić w lodówce.

Podoba Ci się wpis? Udostępnij go i zostaw komentarz!

You Might Also Like