Kuchnia na słodko

Sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretkami cytrynowami to pyszne rozwiązanie dla leniwych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wylać na tortownicę i schować do lodówki. Po kilku godzinach deser gotowy. Generalnie spód może być jakikolwiek  -biszkopty tak jak u mnie (niestety kilka mi podskoczyło, bo za dużo ich dałam :D), pieczony biszkopt lub pokruszone ciasteczka.

Potrzebujecie:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/3 paczki biszkoptów okrągłych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru

Na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • wiórki kokosowe

Wykonanie: 

  1. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dodać cukier i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  2. Rozmiksować twaróg.
  3. Do sera stopniowo wlewać galaretkę i miksować do jednolitej masy.
  4. Śmietankę ubić na sztywno  i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
  5. W tortownicy ułożyć na spodzie biszkopty. Wylać masę serową. Wyrównać i schować do lodówki.
  6. Kiedy masa delikatnie stężeje, przygotować polewę. Margarynę i wodę rozpuścić w garnku na ogniu, a następnie dodać czekoladę. Całość wymieszać, ale nie gotować.
  7. Polewę czekoladową lekko przestudzić i wylać na sernik. Posypać wiórkami koksowymi. Z powrotem schować do lodówki.

You Might Also Like