Kuchnia na słodko

Sernik z malinami

Pieczony sernik z malinami i kruszonką. Owoce odmienią smak tradycyjnego wypieku dzięki którymi sernik nabierze świeżości i lekkości. Do tego kruchy spód, który – przyznam Wam – jest jednym z moich ulubionych. Ciasto sięga prawie do samego rantu blachy, więc polecam Wam brzegi ciasta również zrobić wysokie. Będzie po pierwsze lepiej wyglądać, a po drugie kruchy spód będzie „trzymał” całe ciasto. Konsystencja sernika jest dość zbita, a to za sprawą dodanego budyniu.

Potrzebujecie:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny (około 100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kg sera z wiaderka (polecam Juliko i Delfiko)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 250-300 g świeżych malin

Wykonanie: 

  1. Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3.
  2. Większą część ciasta przełożyć na tortownicę (śr. 22 cm) i wylepić brzegi blachy. Odłożyć na bok. Nie m konieczności, by chować ciasto do lodówki.
  3. Wszystkie składniki przeznaczone na masę serową wymieszać za pomocą miksera. Czynność kontynuować do czasu, aż utworzy się jednolita konsystencja.
  4. Masę przelać na kruchy spód. Ułożyć umyte maliny, a na nie kawałki 1/3 ciasta w formie kruszonki.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 50 minut.
  6. Kiedy sernik ostygnie, posypać cukrem pudrem.

Podoba Ci się wpis? Udostępnij go i zostaw komentarz!

You Might Also Like