Kuchnia na słodko

Sernik z wiśniami

Mój ulubiony rodzaj sernika, połączyłam razem wiśniami. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto nabrało dzięki owocom nowej świeżości. Możecie piec je przez cały rok, bo wiśnie ze słoika z kompotu świetnie się do tego nadadzą. Serniczek udało mi się sfotografować w pięknym, jesiennym świetle, w zupełnie nowej kompozycji 🙂

Potrzebujecie:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny (około 100 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera (wiaderko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 całe jajka + 4 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 garści świeżych wiśni/ dwa słoiki wiśni z kompotu/1 mały słoiczek wiśni w syropie

+ 5 białek i 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieść.
  2. Ciastem przełożyć na blachę i wylepić brzegi blachy.
  3. Wszystkie składniki przeznaczone na masę serową wymieszać za pomocą miksera. Czynność kontynuować do czasu, aż utworzy się jednolita konsystencja.
  4. Na spód wyłożyć wiśnie. Następnie przelać masę.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 50 minut.
  6. Po tym czasie wyciągnąć sernik. Ubić 5 białek z 1/2 szklanki cukru na pianę i wyłożyć na ciasto. Włożyć blachę z powrotem do piekarnika na około 10 minut.

You Might Also Like