Boże Narodzenie Kuchnia na słono

Śledzie z pieczarkami w zalewie pomidorowej

Śledzik? Proszę bardzo! Kolejna świąteczna, ale i imprezowa wersja. Jedyni kochają, inni nienawidzą, Kiedyś stałam pośrodku, a ostatnio praktycznie codziennie jem śledzie w różnych kombinacjach smakowych. Więc nie mogło być inaczej, niż przygotować nowy wpis. Ta wersja jest z piekła rodem, bardzo pikantna, ale smak równoważy obecność pieczarek oraz ogórków konserwowych. Musicie to spróbować.

Potrzebujecie:

  • około 300 g śledzi (matjas)
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • około 10 pieczarek marynowanych
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki ketchupu z piekła rodem  Extra hot Kotlin (jeśli nie lubicie bardzo ostrych smaków, zróbcie z dodatkiem ketchupu łagodnego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżeczki musztardy łagodnej
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Śledzie opłukać i wymoczyć w wodzie przez całą noc.
  2. Ketchup, musztardę oraz olej wymieszać porządnie w miseczce. Dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawić solą i cukrem do smaku.
  3. Płaty śledzi pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do śledzi.
  5. Pieczarki pokroić na mniejsze części. Tak samo zrobić z ogórkiem – najlepsza będzie kostka lub drobne paseczki.  Dodać do śledzi.
  6. Zalewę przełożyć do miski z resztą składników. Porządnie wymieszać. Chłodzić najlepiej przez całą noc.
  7. Można podawać z natką pietruszki.

I LOVE KETCHUP

You Might Also Like