na słono

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie są pożądanym daniem na wielu imprezach, a także świętach. Wszyscy znamy te w oleju, po kaszubsku lub w śmietanie z jabłkami. Ale czy jedliście śledzie w sosie musztardowym? Ja takie przygotowałam i do teraz zachwycam się smakiem. Są pyszne! Lekko ostre, wyraziste, a zarazem kremowe. Polecam gorąco! Musicie koniecznie spróbować.

Potrzebujecie:

  • 4 filety śledzia (matjas)
  • 170 g gęstej śmietany
  • 3 kopiaste łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wykonanie:

  1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie.
  2. Śmietanę wraz z dwoma rodzajami musztard wymieszać.
  3. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu musztardowego.
  4. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by smaki się „przegryzły”.

You Might Also Like