Kuchnia na słodko Wielkanoc

Słodkie ciasteczka jajeczka

Kruche, słodkie i szybkie w przygotowaniu. Zdążycie przygotować je na święta, w przerwie między babką a sernikiem. Możecie tworzyć różne kształty, ale zdecydowanie polecam zaopatrzyć się w foremkę jajeczko. Daje świetny efekt wizualny, do tego kolorowy efekt i super świąteczny przysmak gotowy.

Potrzebujecie:

  • 300 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 1 żółtko
  • lukier (mleko, cukier puder, czerwony barwnik)

Wykonanie:

  1. Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 1 cm/1,5 cm. Wycinać ciasteczka.
  3. Gotowe ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180oC przez około 20 minut na jasnozłoty kolor.
  4. Przygotować lukier. Ja robię to na oko. Podgrzewam odrobinę mleka i dodaję cukier puder, do czasu, aż zaczyna całość gęstnieć. Na końcu dodać kilka kropel barwnika i wymieszać.
  5. Ostudzone ciasteczka zanurzyć w lukrze i odłożyć.

Zostawiając komentarz, użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych.

You Might Also Like