Boże Narodzenie Kuchnia na słono

Świąteczny bigos

Zapach kapusty kiszonej, grzybów i podsmażonej kiełbasy – to znak, że gotuje się coś pysznego! A co konkretnie? Oczywiście, że świąteczny bigos. Uwielbiam, szczególnie taki na wypasie, w którym są wszystkie najlepsze składniki.

Potrzebujecie:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy
  • 30 g suszonych grzybów (wymoczonych przez noc)
  • przyprawy: ziele angielskie (5 ziarenek), 2 liście laurowe, pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać przyprawy.
  2. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu i wrzucić do kapusty.
  3. Kiełbasę oraz boczek pokroić w kostkę, grzyby zaś na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z kapustą i wieprzowiną.
  4. Dusić do czasu, aż kiszona kapusta zmięknie. Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie do bigosu można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

You Might Also Like