Szarlotka sypana od wielu lat gości w moim domu. Przygotowanie nie wymaga żadnej filozofii, wystarczy obrać i zetrzeć jabłka oraz wymieszać mąkę z kaszą manną. W przepisie nie ma jajek ani mleka. Generalnie większość składników macie pewnie w domu. Ciasto cudownie pachnie, ale zdecydowanie lepiej smakuje, gdy smakuje, więc polecam się wstrzymać na kilka godzin lub zrobić wieczorem, by na następny dzień móc skonsumować pyszne ciacho.

Potrzebujecie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła
  • 1-3 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wymieszać z trzema łyżkami cukru i cynamonu.
  2. Kaszę manną wymieszać razem z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Podzielić na trzy części.
  3. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Na spód wysypać pierwszą część suchej masy. Na to ułożyć 1/2 porcji jabłek i przykryć kolejną częścią masy. Ponownie wyłożyć jabłka i wsypać resztę masy.
  4. Na wierzchu ciasta ułożyć starte masło na wiórki.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 45-50 minut.
  6. Odstawić do całkowitego ostudzenia, po czym posypać cukrem pudrem.