Szarlotka truskawkowa – ale to śmiesznie brzmi! Taki ludzki wymysł, zamiast nazwać to kruchym ciastem z truskawkami. Ale mniejsza o to, bo ta nazwa bardzo mnie bawi i się podoba. Powiem Wam tylko tyle, że zapach ciasta (jeszcze surowego) i bulgocących truskawek na patelni sprawił, że miałam ciarki na plecach! Genialny zapach, musicie go poznać sami. 🙂

Przepis na blachę o śr. 29 cm

Potrzebujecie:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru + 2 łyżki do truskawek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać do miski. Dodać kawałki masła, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól.
  2. Ciasto zagnieść. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować truskawki. Owoce umyć i usunąć szypułki. Przełożyć na patelnię. Dodać cukier.
  4. Truskawki na patelni delikatnie rozgnieść. Kiedy zaczną puszczać soki, dodać miód. Czekać, aż płyny trochę odparują.
  5. Do kubeczka przelać trochę soku z truskawek. Dodać mąka ziemniaczaną i szybko wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię z truskawkami. Dusić jeszcze przez kilka chwil, następnie odstawić do ostudzenia.
  6. Ciasto wyciągnąć. Odciąć 1/3 ciasta i włożyć z powrotem do lodówki.
  7. Formę wyłożyć ciastem. Posypać wiórkami kokosowymi, a następnie ułożyć truskawki. Resztę ciasta ułożyć na wierzchu. Mogą to być różne wzory – kratka, serduszka, płatki etc.
  8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35-40 minut.
  9. Podawać z lodami.